13. 1. 2009

2. 1. 2009

Fincher & Aronofsky & Boyle

V posledné dni starého roka a v prvých dvoch dňoch toho nového malinkého rôčika som si teda nadelil... emocionálne vypjaté pozeranie.
Obdaril som sa pohodou, kľudom a vkĺzol do troch úplne odlišných svetov za to od troch skvelých režisérov. Uznajte sami: Danny Boyle, Darren Aronofsky a David Fincher už kde komu čo povedia... no a ak náhodou mená režisérov ostanú utajené - všetko podstatné za nich povedia názvy kultových filmov. Pre subjektívnosť (ako tohto článku, tak i) blogu uvediem pri každom iba jeden: (mne najbližší film): Trainspotting, Fontána a Klub bitkárov...
Rozsvietilo sa?
Veľmi milé od pánov, že mi spravili taký nádherný koniec roka. Tak pekne poporiadku:

The Curious Case of Benjamin Button (2008) - r. David Fincher
"Životu možno porozumieť len spätne, no žiť sa musí dopredu"

Benjamin Button (Brad Pitt) sa narodil na sklonku prvej svetovej vojny, otec sa ho vzdal a odhodil ho priamo z matkinho lona... prečo? Zlakol sa prekliatia rodu a toho, že splodil monštrum. Áno, Benjamin bol iný - bol výnimočný. V telíčku novorodenca bol uväznený 80-ročný muž. Človiečika sa ujala černošská rodina a vychovávala ho v domove pre starých ľudí, takže malý-starý Benjamin nebol na očiach vtieravých a nechápavých ľudí... Bol medzi svojimi... Učil sa hrať na klavíri, spoznával krásu šachu, potuliek po okolí a spoznal lásku svojho života... Okolo svojich 7 rokov spoznáva Daisy - lásku jeho života...
Ak by som pokračoval v prerozprávaní deja a súvislostí - verte - ukrátil by som Vás o skvelý rozprávkovo fantasy zážitok na krídlach Tima Burtona s Forrestom Gumpom. Áno, tomuto zrovnávaniu sa nevyhnete a stále sa vám budú pred očami vybavovať remeselné finesy Tima Burtona a pohnuté osoby najznámejšieho idiota z Nového kontinentu.
Môj pocit... skvelý výkon Cate Blachet v úlohe Daisy - až v tejto úlohe som pochopil, že tá herečka vie hrať... jej tragika, rozpoltenosť a láska sa v Daisy prelínajú v štyroch desaťročiach. V každom danom období má svoju charizmu a s pribúdajúcimi vráskami na tvári a tragikou, ktorá na Daisy dopadá, sa majstrovstvo Cate len a len stupňuje... a na konci....

"...pozrel sa mi do očí a ja som v tom okamihu vedela, že všetko vie"

Wrestler (2008) - r. Darren Aronofsky
"Buďte svedkom vzkriesenia Mickeyho Rourka"

Tak znie titulok, ktorý vábi ľudí do kina na novú drámu vizionára a inovatívneho režiséra klubových a veľmi cenených filmov - Pí, Fontána, Rekviem za sen.
Randy "The Ram" býval hviezda amerického wrestlingu, no ako pribúdajú rôčky, už nedokáže toľko skákať, lapá po dychu v aréne a lapá po osobnom živote mimo nej. Takto v kocke by sa dal zhrnúť príbeh jednej hviezdy, ktorá je prinútená čeliť realite... a čo dostane divák.... žiadne inovatívne postupy a precítený dej ako v "mojej" Fontáne, žiadne múdra a zaujímavý pohľad na problematiku ako v "Pí". Možno najbližšie má Wrestler k Rekviemu za sen... i keď ... Proste je tam to keď.... Je to prosto jednoducho očividne tak, že Aronofsky sa snaží "len" oživiť Mickeyho hviezdu, ktorá odišla s 80tymi rokmi ta-tam... škoda... ale ako dráma človeka dobré... iba dobré...

Slumdog Millionaire (2008) - r. Danny Boyle
"Čo potrebujete na dosiahnutie cieľa?
A-rodinu B-peniaze C-štastie D-osud"

Who wants to be a millionaire? No predsa každý, a keď už nie pre tie peniaze aspoň pre pocit z výhry, kúsok šťastia, adrenalín...
A čo viedlo Jamala, aby sa prihlásil do hry? To zistíte až na konci tejto skvelej fantasticky natočenej modernej rozprávky podľa románu "Q&A". Jamal je mladý ind - muž, s ktorým sa život a ľudia navôkol nemaznali a dali mu pocítiť odkiaľ je a kde patrí - až raz sa stalo, že vyhrá jackpot v indickej obdobe zábavnej hry "Chcete byť milionárom?".
Do príbehu nás D. Boyle (Trainspotting, The Beach) hodí priamo pred finále hry... no my s kamerou si prejdeme celý prenos s mladým Indom ešte raz... "...predsa žiadny nosič čaju v telekomunikačnej firme niekde v Bombaji nemôže vyhrať jackpot - 20 miliónov rupií."
Danny Boyle šiel nadoraz... nadoraz vyrozprávaním deja, charaktermi postáv, excelentnou hudbou a neuveriteľným, dojímavým a veľmi veľmi silným záverom.
Majster režisér, v pozadí so skvelým scenárom a hercami dokázal na plátno doviesť k životu modernú rozprávku (a vlastne mix doterajšej tvorby). Brilantné adaptovanie kníh Trainspotting a The Beach dotiahol ad absurdum skvelého diela, ktoré človeka drží od prvej sekundy až po rozprávkovo krásne finále.
Áno, práve som dopozeral jeden z najlepších filmov vôbec... a nehanbím sa za to... na konci som mal mokré oči... no je toto normálne? :-)) Ďakujem za skvelý zážitok... bolo to neskutočne krásne.

"I have never knew it"

28. 12. 2008

Is This REALLY art?

Iba tak narýchlo dačo zo mňa vypadlo... :)

26. 12. 2008